ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ
 

Ενδυματολογία

Το ρόλο της μελέτης της κυπριακής λαϊκής φορεσιάς έχει αναλάβει η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας διασφαλίζοντας και συνεχίζοντας έτσι την κληρονομιά και παράδοσή μας.
Το ένδυμα είναι ένα είδος έκφρασης. Μας πληροφορεί για το πρόσωπο που φορά το ένδυμα και την εποχή. Κάθε στυλ μεταφέρεται από αυτή τη «γλώσσα» του ενδύματος. Το κοστούμι είναι σαν ένα ιστορικό κείμενο που μπορεί κανείς να το διαβάσει. Εκτός από την αξία της για τη μελέτη του πολιτισμού, μια ενδυμασία από ωραίο ύφασμα, καλοραμμένη και κεντημένη, αποτελεί η ίδια έργο τέχνης. Είναι η πραγματική έκφραση της λαϊκής καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Για το γιατί ντύθηκε ο άνθρωπος και πως, δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες αλλά σίγουρα ρόλο παίζουν και οι ακραίες γεωγραφικές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα οι πολύ κρύες ή πολύ ζεστές χώρες. Επίσης πολύ γνωστό είναι ότι ο προϊστορικός άνθρωπος ντύθηκε για να στολιστεί, όπως ντύθηκε κατ΄ αρχάς με δέρματα για να ξεγελάσει τα ζώα στο κυνήγι. Σύμφωνα με τους ερευνητές ελάχιστα δείγματα έχουν σωθεί στην Κύπρο μέχρι τον 18ο – 19ο αιώνα και ακόμη λιγότερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Στην Κύπρο οι ενδυμασίες ήταν πολύ απλές και συντηρητικές αλλά συνάμα και πολύ γραφικές.
  • Ανδρικές Φορεσιές

  • Γυναικείες Φορεσιές  • Back To Top